Astrolozi pišu za nas; Uran u Ovnu, vrijeme revolucionarnih promjena

Astrolozi pišu za nas; Uran u Ovnu, vrijeme revolucionarnih promjena

Čast nam je i zadovoljstvo ekskluzivno objaviti autorski esej našeg  astrologa  i mentora Maria Španje o ulasku Urana u znak Ovna.  Vjerujemo da će ljubiteljima astrološke spoznaje i kolegama astrolozima  biti zanimljivo pročitati razmišljanje našeg samozatajnog kolege Maria. Esej objavljujemo u izvornom i cjelovitom obliku, kako je do nas došao:

Uran u ovnu je svijest u glavi

Kao što u pomorskoj večeri kažu (toplo se nadam da još ide eterom) da će brod B u luci L biti još toliko-i-toliko, tako ćemo ovdje o Uranu u ovnu. Ova planeta prolazi kroz ovaj znak (kao i kroz svaki) 7 godina, pa cijeli krug od 12 zviježđa sunčevog zodijaka prođe za 84 godine. U lipnju 2010. Uran je ušao u ovna, ali na vrlo kratko, jer se odmah u kolovozu retrogradno vratio u ribe. Ovdje ne mogu raspravljati ni objašnjavati o retrogradnom kretanju. Ponovo je ušao u ovna u ožujku 2011., isto na kratko, da bi odmah od srpnja krenuo retrogradno, ali više ne dohvaćajući ribe.

U petak, 09.12.2011. Uran je krenuo od prvog stupnja u svoj ključni direktni hod smjerom širine područja zviježđa (znaka) ovna. Za oko 3 i po godine bit će na polovici ovna (na 15°), a za 7 godina (2018.) ulazi u bika. Kad se u ovnu bude retrogradno vraćati, više neće dohvaćati ribe, bit će to samo “povremena vraćanja i pripremni zastoji” unutar ovna. Svaki novi direktni hod nova je akcija, inicijacija, početak, paljenje, raspirivanje.

Evo datiranja i pozicije mijene Direktnih i Retrogradnih kretanja Urana po stupnjevima ovna za slijedećih par godina. 9.12.2011. D 1°, 13.7.2012. R 8,5°, 13.12.2012. D 4,5°, 17.7.2013. R 12,5°, 17.12.2013. D 8,5°, 21.7.2014. R 16,5°, 21.12.2014. D 12,5°, ovdje smo već na kraju 2014. a Uran još nije konačno prošao ni pola ovna. Valja napomenuti da je Uranovski um i ustroj više ezoterijske matematike. Kad sam iz programa prepisivao ove tranzitne pozicije i datume, odmah sam uočio pravilnost, ne može se ne uočiti. 09.12.2011. već je prošao. Od onog što slijedi izvući ću brojke iz datuma s lijeve strane, a stupnjeve s desne. Za godine ću isključiti znamenke 2 i 0, da bude čistije čitljivo. Neću tako pisati ni oznaku stupnja, bit će sve same čiste brojke. Zarez ću ostavit, jer je važno zabilježiti da je uvijek ,5°, to je neobična pravilnost i nema konvencionalnog (“znanstveno” logičnog) razloga da bude tako, pa niti kao periodična konstanta, ni iti ikakva uređenost.

O poklapanju ritmike brojki, neki bi rekli, kretanje Urana u vremenu (što se mjeri datumom, t.j. danom u mjesecu i godini) kroz 30° jednog znaka ne može ni po kojoj osnovi matematički konvenirati, to je (rekao bi neki srednjeumni uskosustavni matematičar) uspoređivanje dvaju različitih skala, mjerila, skupova – ma kakve to ima međusobne veze jedno s drugim, kojeg će datuma neko tijelo biti na kojem stupnju nekog znaka? Dakako da ima! Zato jer je Uran vrijeme i višnja uređenost! Pogledajte okomite nizove po istoj boji, ritam nigdje nema greške, brojke iz datuma samo su 1,2,3,4 i 7., dani u parovima skaču za po 4, mjeseci naprijed-nazad za po 5, godine u parovima za po 1, a stupnjevi idu u parne dvoskoke i troskoke s bazom 4. K tome, retrogradnost se znakovito događa u vrijeme raka, a direktnost u vrijeme strijelca. I o tome bi mogli puno reći.

dan  mjesec godina          stupanj ovna

13    7    12                             8,5   R

13  12    12                             4,5   D

17    7    13                           12,5   R

17  12    13                             8,5   D

21    7    14                           16,5   R

21  12    14                           12,5   D

Značenjske nizove na trećoj stranici treba prvo pročitati zasebno, tako se može u sintetskom umu doživjeti suština i kreirati esencija Urana kao planete i energetskog modula, te sa desne strane bitak ovna. Svaki pojam u okomitom nizu može se uzeti izdvojeno u svojem korjenitom i širem značenju, a može se povezati i sa susjednim pojmovima, prethodnim i/ili narednim. Tako čitajući okomiti niz, može se spoznati sintetska slika planete Urana i znaka ovna. Predlažem da se prvo pročita, brzo i jasno, svijesnog otvorenog uma i s aktivnim shvaćanjem i povezivanjem – lijevi niz i tako shvati Urana, a potom desni niz i shvati ovna. Ovan nije slijepa sila, već je i romantični ratnik, barem dobri vojnik. Cijelo vrijeme želim kazati da je ovo vrlo ozbiljna tekuća stvar, Uran nije bilo što, on je osloboditelj i probuditelj, a njegov ulazak u novi zodijački ciklus, kroz ovna (koji je prvi znak, početak) nije mala stvar i u suštini je inicijalno. Snažno se novog događa u svijetu.

To je jedan od najvažnijih planetarnih inputa koji uobličuju ono što se naziva dobom vodenjaka i koje je (prema Duporu, za razliku od mnogih drugih izračuna) počelo oko 1850. godine i trajat će do oko 4000., jer svako zodijačko doba traje 2150. godina (precesija u cijelom krugu je 25.800 g.). Stoga smo ovih godina tek u zori vodenjaka i ovaj hod Urana (koji je “vladar” Vodenjaka) kroz ovna (prvi znak = inicijacija, početak, akcija) nije mačji kašalj i to je ono što ćemo narednih godina svjedočiti intenzivnije i prisutnije nego do sada. Ono što se može događati dok je Uran u ovnu, u lakoći mentalne mape s treće stranice spreže se kroz uskladive spojeve jednog ili više lijevih pojmova s jednim ili više desnih pojmova. Mogućnosti spajanja su goleme, maštovitost je poželjna, ali valja biti i realno poveziva. Pokušajte značenja sklapati sami, kad spoznate Urana i ovna.

Možemo svašta smiješno, glupo i pametno spojiti iz pojmova s treće stranice: ozračeni pijetao, vatra s neba, rat računala, grmljavina vojske, revolucija u sportu, ubrzanje vremena, datulje s rabarbarom, antena od koralja, purpurna kiša (radit će remake Purple rain?). I duplirano: potres njemačkih računala u Marseillesu ili pobjeda laserskih aviona u Hong Kongu. Ovo treba uzeti kao kreativnu igru, jer nisu nam važna predviđanja, budućnost apsolutno ne postoji, kao ni prošlost, u istoj mjeri je sve maja, a u toj mjeri (kad je svijest zaista Svijest) ne postoji ni stvarnost kakvu konsenzusom držimo da jest (što zovu “ovo ovdje”), u knjigama i dnevnom “razum-percipiranju”. Neka bude film – i bi film. To je spoznanje modela koji je znakoviti modus operandi ovog vremena. Evo i u bojama Urana i ovna:     spoznanje modela koji je znakoviti modus operandi ovog  vremena.

Naravno, ne mora se ići s lijeva na desno, može se uzeti pojam (ili više) s desne strane (od ovna), pa spojiti s jednim (ili više) pojmova s lijeve strane (od Urana). Tako n.pr. jedno razumno i dobro spajanje može biti “pobjeda istine”. I biti će. To je ono kad se kaže da čovječanstvu slijedi “kvantni skok u kvaliteti i poimanju svijesti” t.j. Svijesti, s velikim prvim slovom. Uran je buđenje i svijest, a ovan upravo i jest pitanje svijesti, stoga što je njegov bitak izravni “ja” u akciji, blaženo nesvijestan nesvijesti. To je pravocrtni fokus, a rjeđe prostiranje u šire zahvaćanje, svijest ide za djelovanjem, koliko god stane u glavi. Dobro je što su ovan i Uran prijatelji, jer Uranov domicil je vodenjak, a ovan je domicil Marsa. Vodenjak (čiji je akter Uran) je zračni znak, a ovan vatreni. U prirodnoj zodijačkoj matrici vodenjak i ovan nalaze se u povoljnom aspektu, u sekstilu. Njih dva mogu biti prijateljski aktivni i dobronamjerni sklop zrak-vatra, mada često bučan i eksplozivan. Ako gledamo kao planetarne aspekte, to je kao “Mars u sekstilu s Uranom”, aktivno buđenje, dobro-reaktivna promjena, snaga novih i različitih pomaka u prvenstvu. O-ho-ho! Bit će novih struja! Dakle, povežemo li planete i znakove domicila, slijedi jednadžba Uran (vodenjak) u ovnu (Mars).

Uran je revolucionarno kršenje okoštalih i praznih tradicija, samo onih tek formalnih, nominalnih, zastarjelih i koje više ne žive, koje nemaju stvarnog značaja; jer Uran nije bezveznjaković, upravo se njega opisuje kad se kaže veća pamet ili viša pamet, bolje rečeno višnja pamet, ne ruši i ne mijenja nešto tek tako, sveta je to ludost, vrlo nerazumljiva i neprihvatljiva jednom zahrđalom i blatnjavom umu, drž` se Mate svojeg plota. Prometejska priča je vatra spuštena s neba za dobrobit čovjeka, nekonvencionalan, ultramoderan, oslobađajući. Uran u ovnu = naelektrizirano i praskavo.

Ne želim prejudicirati moguća događanja, ostavit ću samo nizove, pa se može pokušati pojmiti. Bilo bi zgodno pratiti događanja u Svijetu i zapisivati vijesti iz medija i za nekoliko mjeseci ili za koju godinu (da Uran prođe bar trećinu ovna) vratiti se na ove pojmove. Nanizao sam svašta iz raznih područja, stavio sam i biljke, životinje, minerale, boje, a za ovna i neke države i gradove. Nastojao sam pojmove povezati jedan za drugim logikom suštine. Pojam “zračenje” i pojam “globalnost” suština je Urana, ako se valjano spozna njegov bitak. Sve je to Uran, zovemo ga “veliki gromovnik” i “veliki osloboditelj”. Ima puno pojmova, pa sam negdje srodne pojmove stavio u isti redak.

Urana i ovna se može (kao i svako nebesko tijelo i svaki znak) vrlo dobro-osmišljeno opisati kroz nekoliko ključnih rečenica. Pojmove koji se s ovim nebeskim tijelom i ovim znakom usko povezuju nanizao sam u nadahnuću prstenasto-značenjskih pulsiranja, negdje fluidnije, negdje s manjim skretanjima. Uživajte čitati o nebeskom srebrno-ljubičastom gromovniku i vitezu grimizne zastave!

Uran

vrijeme  ritam nebo zvijezda  astrologija vanzemaljsko eterična vibracija aura  ozračje  zrak iskričavost  zračenje zraka  laser munja  grom  kiša elektricitet  elektron aparat sklop algoritam računalo struja  provodnici istosmjerno-izmjenično val  radio-val antena  emisija mediji novost  izum nova tehnologija budućnost eksperiment neočekivanost centrični ekscentrizam imaginacija  invencija inteligencija  svijest znanost  objektivnost naprednost  avangarda otkrivenje  istina univerzalnost  globalnost socijalnost  humanost bratstvo  Svijet nezavisnost oslobođenje  sloboda buntovništvo nekonvencionalnost iznenađenje  preokret radikalna promjena revolucija buđenje šok  uzbuđenje nervi sinapse  senzori pokreti  zglobovi urnebes  potres avion raketa uranij  radij papiga-zeleno ljubičasto  plavo  srebrno metalik vodenjak  11 veljača  svježina jantar  akvamarin datulja zvjezdaste biljke ljubičaste biljke mačka jegulja  drhtulja

Ovan

purpurno crveno  narančasto rubin  koralj hematit  safir dijamant rez  oštrina  ljutnja koplje  mač  oružje borba  rat  prodor  Mars vojska  puška  pištolj neustrašivost  pobjeda pravac  vodstvo  prvenstvo  1 identitet  jastvo natjecanje  sport zastava  pionirstvo inicijacija   uvođenje  ulaz start  novi početak impulsivnost  naglost dinamika  brzina agresivnost  eksplozivnost snaga  sila nestrpljivost   neobuzdanost nezaustavljivost  avantura entuzijazam  viteštvo izravnost  spontanost samosvojnost akcija  strast  žar vatra  vrućina toplina  proljeće potencija  falus arterije  krv hemoglobin  mišići mozak  glava  kosa  kapa  čelo lice  nos  brada željezo  čelik pirit  sumpor barut dinamit ovan  janje orao  jastreb pijetao bodljikave biljke  trnje čili gorušica kopriva  selen luk  repa rabarbara kadulja  metvica šipak  višnja karanfil  mak Njemačka Danska Engleska  Birmingham Francuska  Marseilles Firenza Hong Kong Litva Poljska  Krakow Sirija  Izrael  Palestina

Mario Španja

Ovaj članak je autorski zaštićen i nije dozvoljeno njegovo kopiranje i objavljivanje u drugim medijima u bilo kojem obliku osim u obliku linka koji vodi na originalni članak uz prethodno odobrenje autora teksta. Copyright by Astro-aspekt.com!Comments are closed.

Powered by Netfirms
-->